Monday, 19 August 2019

Total BWF World Championships 2019





Pertandingan badminton untuk mencari Juara Dunia untuk edisi kali ini diadakan di St. Jakobshalle Basel, Switzerland. Pertandingan ini diadakan bermula pada 19 hingga 25 Ogos 2019. Malaysia menghantar wakil seramai 21 orang pemain yang terdiri daripada pemain yang bernaung di bawah Persatuan Badminton Malaysia (BAM) serta beberapa pemain professional.

Pada pendapat saya, laluan pemain perseorangan lelaki Negara (Lee Zii Jia) sedikit mencabar jika berjaya ke pusingan ke-3 yang mana beliau akan berjumpa dengan kenta Nishimoto dari Jepun yang berada pada seed ke-8. Barulah beliau layak untuk ke quarter final. Di quarter final, saya menjangkakan Kento Momota di seeded pertama bakal memberi tentangan terhadap Lee Zii Jia. Manakala pemain professional, Daren Liew dijangkakan memberi cabaran kepada Angus Ng Ka Long dari Hong Kong (China) ataupun Chen Long dari China pada peringkat quarter final.

Apapun, saya mengharapkan Malaysia mampu membawa pulang pingat pada kejuaraan kali ini sebagaimana kejuaraan edisi 2018 Daren Liew berjaya membawa pingat gangsa.


Saturday, 6 July 2019

Total BWF Sudirman Cup 2019



Badminton team event ni lah yang saya tunggu-tunggu pada tahun ini. Kali ini Malaysia Berjaya menghantar bakat-bakat muda sebagai taruhan di pertandingan berprestij ini. Event ini berlangsung seawal 19 hingga 26 May bertempat di Nanning, China. Yang bestnya ialah perbezaan waktu di Nanning, China tidak jauh bezanya dengan di Malaysia. Kebanyakan  game dimulakan pada lebih kurang pukul 11 pagi (MYT) dan 6 petang (MYT).  Tidak seperti pertandingan yang diadakan di Eropah yang mana perbezaan waktu sangat ketara sehingga para peminat sukan badminton di Malaysia perlu bersengkang mata menunggu game bermula malam dan  dijangka habis pada pukul 3 hingga 5 pagi!

Hightlight:

1.       Pasukan China menjadi juara kumpulan apabila mengalahkan Malaysia dan India masing-masing dengan 5-0. Manakala pasukan  Malaysia pula sebgai runner-up kumpulan.

2.       Malaysia  Berjaya meneruskan perjuangan sehingga ke peringkat suku akhir  sebelum tumbang di tangan pasukan Jepun dengan mata (J)3-0(M).

3.       Pasukan China memenangi semua game dalam semua disiplin yang disertai pemainnya kecuali perlawanan perseorangan lelaki yang diwakili Chen Long tumpas dengan seterunya Victor Axelsen sewaktu perlawanan di suku akhir melawan pasukan Denmark.

4.       Pasangan beregu Negara, Teo ee yei cedera di bahagian dagu ketika menentang pasukan Jepun; Takeshi Kamura dan Keigo Sonoda.

5.       Team Malaysia diketuai oleh Goh Soon Huat dan dibantu oleh Chow Mei Kuan.
Men's Double match



Thursday, 6 June 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

Tidak terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan maaf zahir dan batin kepada pembaca blog ini. Selamat bergembira dengan keluarga tercinta.





Sunday, 24 February 2019

China yang terancam?



Aku seronok mendalami sejarah dan apa jua perkara yang melibatkan China. Bagi aku ia sangat menarik. Dari kecil pun suka tengok drama Cina di TV2 DAN TV3😂. Isu yang melanda etnik Uyghur di Xinjiang China pada tahun 2018 masih lagi fresh untuk di ambil iktibar. So sebagai peminat drama Cina, actress Dilraba Dilmurat  sedikit berkait dengan isu ini (taklah berkait sangat) tetapi asal usul beliau iaitu dari etnik Uyghur di Xinjiang membuatkan saya curious untuk mendapatkan lebih infromasi tentang masyarakat Uyghur di Xinjiang China. Guess what? Isu ini ada di tulis oleh A.R.W dalam buku ketiga beliau Dunia Tanpa Tembok II dalm tajuk Turkestan Timur. If you wish to purchase the book you may click this link Dunia Tanpa Tembok II. Dalam buku ni jelas diterangkan permasalahan yang berlaku di Xinjiang Cina.

Bukan itu sahaja,  beberapa bab juga diceritakan tentang  kepentingan Taiwan kepada keselamatan China. Kalau anda pernah tengok video clip salah seorang  ahli TWICE yang meminta maaf secara terbuka atas isu flg-waving controversy, anda mungkin dapat relate dengan artikel dalam buku DTTII ini. Bahkan, Malaysia juga terlibat dalam percaturan geopolitik China melalui inisiatif  “One Belt One Road”. Penerangan tentang OBOR turut disertakan dalam beberapa bab untuk santapan pembaca. Yang paling best pasal buku ni ialah bahasa yang digunakan cukup santai dan mudah difahami untuk layman macam aku walaupun kontennya agak berat.




Thursday, 21 February 2019

Review ‘for one more day’ by Mitch Albom



I first heard Mitch Albom name when I was in high school. My dearest friend told me a story that simply attract my attention. Then I found out the story was written by Mitch Albom titled the five people you meet in heaven. So after few years, I got a chance to buy his book during Big Bad Wolf held in MICC The Mines.

Basically, for one more day is the story of a mother and a son. The son called Charley Benetto. He had a miserable life until one day he back to his hometown, he met his mother who already dead.

If you have to read a fiction book, I would suggest you to try this out.



Saturday, 2 February 2019

Selamat Tahun Baru Cina!

Kurang dari tiga hari lagi, kaum Cina akan menyambut perayaan Tahun Baru Cina pada 5 haribulan 2  tahun ini.

Jadi saya nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada pembaca yang berbangsa Cina in advanced :)

Dan kepada yang holiday pula semoga cuti diisi dengan aktiviti yang bermanfaat serta buat yang bekerja sepanjang cuti raya Cina, saya ucapkan good luck💪💪.



made with love

Friday, 1 February 2019

Tonight, at the Movies


Sejujurnya saya tidaklah begitu meminati Filem Jepun kerana mungkin penangan filem-filem Korea yang lebih hebat dan aktor-aktor lelaki dan wanita nya yang cantik-cantik belaka jika dibandingkan dengan orang Jepun😂. Itu hanya pandangan peribadi saya sahaja. Tapi saya cuba juga untuk menonton filem jepun yang terbaru iaitu Tonight, at the Movies. Ada orang kata kebanyakan filem Jepun menceritakan sisi kehidupan orang Jepun yang sebenar dan ia mungkin menarik.

Jika anda peminat filem romantik, cerita ini mungkin boleh anda pertimbangkan. Aktor lelaki bekerja sebagai assistant director manakala heroin nya pula seorang puteri yang datang dari filem hitam putih. Bayangkan anda di pawagam, watak dalam filem terus muncul di hadapan anda. Tak ke tekejut tuh! Cerita bermula apabila Puteri Miyuki bertindak keluar dari movie ke dunia realiti. Heroin cerita ni pula beperwatakan tomboy. Sepanjang mengenali Kenji (hero), Puteri Miyuki selalu saja menyusahkan Kenji. Plot cerita ni pun mudah difahami dan anda tidak perlu berfikir banyak.

Picture from Google