Posts

Showing posts from March, 2016

Cara Guna Microsoft Excell

Image
Hi readers. :)

Entri saya kali ni nak bagi tengok contoh spreadsheet yang saya buat tempoh hari. First -first buat tu, susah jugak la sebab dah lama tinggal. Semua button pun saya tekan. haha..Contoh yang saya buat ni cuma basic saja. Saya cuma highlight kan yang saya rasa penting.
1) buka excell
2) masukkan data ( yang macm dalam table)
3) click Accounting number format untuk tukar currency ( highlight semua number untuk tukar semua dengan cepat)
4) Click AutoSum (tapi make sure cursor kat kotak yang diperlukan), then number akan automatically added
5) Untuk buat bar chart dan pie chart pulak, u only need to highlight data dalam table dan click insert then pilih chart yang dikehendaki.  

Jadi kalau nak explore lebih guna spreadsheet, dont hesitate to try and error.. Thats it!

tq:)

Second update-GOMC

Hi lovely readers,

Bagaimana hari anda hari ini? Busy? Or just so so.. ;) hmm. Apapun yang anda lakukan saya harap anda berjaya dan gembira.

Sebenarnya,saya menulis di sini untuk update pasal GOMC yang pernah saya tulis sebelum entri kali ini. Berdasarkan pembacaan saya, GOMC ialah pertandingan bertaraf antarabangsa dimana semua negara di dunia boleh melibatkan diri dalam pertandingan ini.Namun yang demikian,hanya pelajar universiti saja layak untuk bertanding. Dalam pertandingan ini para peserta dikehendaki untuk mencari syarikat dimana syarikat ini akan menggunakan google adwords untuk tujuan marketing.

Pada pandangan saya,syarikat yang mempunyai aliran tunai atau tahap kewangan yang kukuh saja dapat menggunakan google adwords sebagai salah satu alat pemasaran.

Walaupun google adwords dikategorikan sebagai alat pemasaran yang agak mahal tetapi faedah atau kelebihan menggunakan adwords cukup berbaloi jika menggunakan teknik yang betul.Salah satu faedahnya ialah dapat mensasarkan pela…

First Class

Hi readers!

Beberapa hari lepas saya sempat mempelajari serba sedikit tentang dunia internet. And guess what?,,it was really interesting! I got to know GOMC,MOOC and blogging.And it was a first day class so hanya sedikit yang saya pelajari .Saya habiskan masa dengan the GOMC thing and 'renovate' blog saya nie..^^

Saya juga bukanlah seorang yang alert dengan perkembangan  dunia internet jika tiada keperluan. Sejujurnya, teknologi maklumat sangat kompleks! tapi itu bukan bermaksud saya tidak suka mempelajarinya because I loved learn new things. Oh ya..before i forget, let me explain to you guys what is GOMC and MOOC. GOMC stand for Google Online Marketing Challenge and MOOC is Massive Open Online Courses. I am in the beginning process of study the GOMC thing but for MOOC, I used to be part of MOOC members a year ago. Our lecturer said that the MOOC is being created to encourage students and lecturers from all over the world to share their knowledge like having a lesson which all…