Posts

Showing posts from May, 2016

Cara nak buat analisis untuk website

Hi readers,

Nak tahu macam mana nak buat analisis untuk website anda? bagus ke tidak performance website anda?

you just need to click this link http://www.alexa.com/


tq :)

Cara buat FREE website

Hi lovely readers,

Kalau korang nak buat FREE website. Senang jer.. you just click this http://www.wix.com/

and enjoyy...

Cara buat Android apps

Hi readers,

Hari ni aku nak share link buat simple android apps.

https://www.youtube.com/watch?v=18ZtfjXGPEg

tq :)

IT Security

Hi readers,

Hari ni nak tulis pasal IT Security. Pernah dengar tak? Pasti segelintir daripada korang  tahu dan malah ada yang lagi mahir dalam bidang IT Security.

Apapun, aku nak konsi serba sedikit maklumat yang berkaitan IT Security yang aku dapat time aku pegi satu Talk tempoh hari. There are 3 principles in security : Confidentiality, integrity, and availability. Apa benda tiga ni?? begini.. confidentiality ni misalnya maklumat kenalah sulit atau rahsia, tak boleh bocorkan kepada sesiapa pun. Integriti pula, maklumat perlulah dijaga sebaik-baiknya dengan amanah dan jujur dan last sekali, availability iaitu maklumat mudah di akses dimana jua oleh pengguna IT.

Kalau korang nak tahu lagi, kes kecurian data (misalnya hospital) boleh berlaku dalam tempoh dua bulan sahaja tanpa dikesan oleh pihak yang terlibat!

dan dibawah ialah sectors under attack :

1) Healthcare - 37%
2) Education- 1%
3) Retail - 11%
4) Government -12%
5) Financial -6%

*2015 report

Tengok healthcare. Tinggikan... :o

POS System ?

POS system. Korang tahu tak pos system ni apa? Kalau nak tahu pos system ni yang korang selalu tengok di bahagian cashier kat kedai-kedai baju atau restoran dan tempat -tempat lain. Kegunaannya ialah untuk tracking jual beli. Tapi kan..ada satu kes yang pernah diceritakan oleh seorang pemilik restoran ni, katanya, even dorang guna pos system ni still ada jugak yang bole steal some cash.. Bila tutup akaun ,jumlah duit berkurang at the same time total loss tak dapat track sebab cuma ada blank receipt.
Jadi, point nya kat sini setiap sistem ada kelemahan DAN cuba optimumkan penggunaan sistem teknologi dalam perniagaan anda supaya perniagaan anda terus maju.

Microsoft Access

Image
Pagi tadi aku belajar pasal Microsoft Access. Mudah jugalah, itupun sebab kawan sebelah ajar. ;P